Hangi Evlere Konut Kredisi Veriliyor?

Yazan:

Ev fiyatlarının yüksek olması, hayat pahalılığı, ihtiyaçların artması gibi nedenlerle peşin ödeme ile ev almak imkansız denilecek kadar zor. Bu yüzdendir ki kiradan kurtulup ev sahibi olmak isteyen hemen herkesin aklına, bankaların konut kredisi geliyor.

Bankalardan konut kredisi alırken kişinin şahsi kriterlerinin tamam olması yanında alacağınız evin de bir takım kriterleri sağlaması gerekiyor.

Bankaların ev için istediği kriterler şöyle listelenebilir:

Expertiz Raporu

Kredi başvurusunda bulunduğunuz banka, almak istediğiniz evin değerini belirlemek için bir expertiz raporu hazırlıyor. Bu raporun hazırlanması için evin tapu bilgilerine ihtiyaç duyuluyor.

İstediğiniz evin kat irtifakı olup olmadığı da banka için önemli. Kat irtifakı; dairenin, bulunduğu arsadaki toprak payı anlamına geliyor. Ayrıca, belediyeler tarafından verilen iskan belgesi de aranılan özelliklerden. Bu belge, almak istediğiniz evin, içinde yaşamaya uygun olduğunun göstergesi.

Expertiz raporunun bir diğer basamağını da DASK, yani zorunlu deprem sigortası oluşturuyor. Banka, kredi vereceği evin deprem riski taşıyıp taşımadığını kontrol ettikten sonra kredi vermeden deprem sigortasının yaptırılmasını istiyor.

Uzman

Kişi tarafından bankaca hazırlanan bu raporda, almak istediğiniz evin ipotekli, hacizli ve ya başka bir problemi olup olmadığı ortaya konuyor.

Evin Yaşının Krediye Etkisi Nedir?

Toplumdaki genel algı, bankaların yaşlı binalara kredi vermediği yönünde. Bu yargı kısmen doğru olmakla birlikte bazı durumlarda geçerli olmayabiliyor. Şöyle ki; banka için önemli olan, kredi sahibinin borcunu ödeyemediği durumda, ipotek koyduğu o evi satıp, satamayacağı. Eğer ev iyi bir konumda, rağbet gören bir semtte ya da satışı borcu karşılayabilecek bir piyasada ise banka evin yaşına bakmaksızın krediyi onaylayabiliyor.

Evin Tamamlanma Durumu

Eğer kredi almak istediğiniz ev, henüz yapım aşamasında ise bankadan kredi alırken biraz sıkıntı yaşayabilirsiniz. Bankalar arası farklılık olsa da çoğu banka, evin %80 kadarının yapılmış olması şartını koyuyor.

Tapuda Hisse Durumu

Kredi ile almak istediğiniz evin tapusu birden fazla kişiye hisselenmiş ise, bankanın size kredi için bir şartı var. Eğer evi bütün hissedarlardan satın alacak ve tapu tamamen sizin olacaksa banka krediye onay veriyor. Aksi halde, bankalar evi ipoteklerken, daha doğrusu ipoteklediği evi diğer hissedarların onayı olmadan satmakta sorun yaşayacağından krediyi onaylamıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir