Kentsel Dönüşüm Kredisi Nedir,Nasıl Alınır?

Yazan:

Resmi gazetede 31.5.2012 tarihinde yayınlanan, Afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkındaki 6306 sayılı kanun gereğince; Afet riski olan bölgelerde ve bu bölgelerin dışındaki alanlarda bulunan riskli yapıların, kanun gereğinde bahsedilen kurallara uygun olarak yeniden yapılandırılacak riskli alanlarda yaşayan hak sahiplerine, kat maliklerine ve kiracılar için verilecek olan kredi türüdür.

Kentsel Dönüşüm Kredisi ile Konut Kredisi Arasındaki Fark Nedir?

Kentsel dönüşüm kredisi ile konut kredisi arasındaki fark faiz kolaylığı yapılmasıdır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kentsel dönüşüm kredisi çeken vatandaşlara faiz kolaylığı sağlıyor. 6306 sayılı kanun gereğince riskli bina tespit edilerek, riskli binanın hak sahiplerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2012/3803 sayılı Bakanlar Kurulu kararınca faiz desteği veriliyor.

Kentsel Dönüşüm Kredisi Almanın Şartları Nelerdir?

Kentsel dönüşüm kredisi alabilmek için öncelikle konutun konumunun, 6306 sayılı kanun gereğince riskli alanda yer alması ve konutun riskli alanda yer aldığı teknik raporlarla tespit edilmesi gerekiyor. Bu rapora sahip olan kişilerde, riskli yapı da en az 1 yıl boyunca oturmuş olması şartı da bulunuyor. Bütün bu koşulları yerine getiren hak sahipleri yıkılması düşünülen ve yıkımı için kentsel dönüşüme giren evleri anlaşmalı bankalara dilekçe ve gerekli belgeleri ile başvuruda bulunarak kentsel dönüşüm kredisinden faydalanıyor. Daha sonra bir müteahhit ile anlaşma yapılarak riskli yapı anlaşma ile tahliye edilmelidir.

Peki, Ne Kadar Kredi Desteği Alabilirim?

Riskli binanın hak sahiplerinin alabilecekleri en fazla faiz destekli kredi tutarı 125.000 TL olarak belirlenmiştir. Birden çok bağımsız bölüme sahip olan hak sahipleri ise her bir bağımsız bölüm için en fazla 125.000 TL kredi tutarınca, toplamda en fazla 625.000 TL krediden faydalanabiliyor.

Ne Kadar Faiz Öderim?

Konut kredisi için yıllık yüzde 4 ve azami 120 ay vadede, iş yeri için ise yıllık yüzde 3 ve azami 84 ay vadeli olarak faiz desteği sağlanıyor.

Kira Yardımı Alabiliyor muyum?

6306 sayılı kanun gereğince, kentsel dönüşüm kredisi kullananlar herhangi bir kira yardımı alamıyor. İnşaatın bitim süresi boyunca tüm kira giderleri hak sahibinin sorumluluğu altında oluyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir