Kentsel Dönüşümde Kira Yardımı

Yazan:

Biliniyor ki ülkemizde kentsel dönüşüm adı altında eski binaların yeniden yapılıp mülk sahiplerine teslim edilmesi işlemi yeni bir uygulamadır. Bu uygulama deprem risk analizinde olan il ve ilçeler de ki insan ölümlerini en aza indiriyor, olası ekonomik zararların önüne geçmeyi planlıyor.

Kentsel dönüşümde yıkılan ve boşaltılan binaların yerini yeni, lüks ve sağlam binalar alıyor. Bu nedenle devlet teşvik olarak yıkılan bu binaların daire sahiplerine yardım adı altında kiranın yaklaşık %60 ile %80 arasındaki tutarı ödeyebiliyor. Bu şekilde bina yükleniciye verilmişse yüklenici firmanın inşaat maliyetini düşürüyor hem de kiracılara güvence sağlıyor. Binalar eğer daire sahiplerince yapılmaları durumunda da binanın inşaat maliyetine ciddi anlamda katkıda bulunulmuş olunuyor.

Kira Yardımının Ekonomiye Ne Gibi Katkıları Var?

Kentsel dönüşüm sayesinde emlak sektörü hızlı bir büyüme gösteriyor. Aynı zamanda kiralarda bunu takiben bir artış oluyor. Çünkü kentsel dönüşüm proje içinde olan ve yıkılacak binalarda oturanlar geçicide olsa yeni bir kira aradığından piyasada talep hızlıca artıyor. Yükselen bu kiralar şu şekilde seyir ediyor. Pahalı semtlerdeki kiralar daha da pahalanıyor bu yüzden kiracılar daha ucuz semtlerde kiracı oluyor. Ucuz olan semtlerdeki ki kiracılar ise yine daha ucuz semtlere yöneliyor. Şu anki Suriye krizi savaş ve ekonomik sebeplerden dolayı lüks daire fiyatları düşmüş ancak genel kiralarda fazla bir düşüş olmamıştır.

Şu anda büyük semtlerde binalar örneğin İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa da ki daire fiyatları bu uygulamadan olumlu sonuç almış bunun için kentler daha lüks, şehirler daha da yaşanabilir hale geliyor. Ayrıca çarpık kentleşmenin önüne geçiliyor. Karar alıcılar bu konuda zamanında ve etkili bir karar almış bulunuyor. Umulur bu kira yardımı devam eder. Bu sayede Devletin Avrupa ve diğer gelişmiş ve gelişmekte de olan ülkelerle şehirleşme konusunda rekabet edebilir hale geliyor.

Kira Yardımını En Fazla Alan İller Arasında İstanbul Geliyor?

Şuanda kira yardımı en fazla alan iller sıralamasının ilk başına İstanbul geliyor. İlk pilot uygulama ise Fikritepe semtinde başlamış, olumlu sonuçlar alınınca da diğer il ve ilçelerle devam etmiştir. Şehirlerimiz devletin yapmış olduğu bu yardımdan ciddi manada faydalanıyor. Umulur ki bu uygulama devam eder ve ülkede ki çarpık kentleşme tam manasıyla sona erer.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir