Kobi (Esnaf) Kredisi Nedir, Nasıl Alınır?

Yazan:

Küçük ve orta büyüklükteki işletmeler kobi olarak tanımlanır. Kobi kavramı 4 Kasım 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik ile yürürlüğe girmiştir.

Söz konusu yönetmelikte bir işletmenin kobi olarak tanımlanabilmesi için yıllık net satışlar tutarının en fazla 40 milyon TL olması ve yıllık çalışan personel sayısının 40’ı aşmaması gerekir. Bu şartları sağlayan işletmeler kobi kapsamına girer ve kobi kredilerinden faydalanabilir.

Kobi Kredisi Nedir, Nasıl Alınır?

Herhangi bir bankadan kobi kredisi almak istiyorsanız, faaliyet gösterdiğiniz sektöre ilişkin esnaf odasına ait oda kayıt belgesi ve vergi levhasını ibraz etmeniz gerekir. İlgili esnaf ve sanatkarlar odasına kayıt belgesi ve vergi levhasına sahip, yıllık azami ciro tutarını ve çalışan sayısını aşmayan işletmeler tüm bankalardan kobi kredisi talep edebilir. Kosgeb ve Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifi gibi kurum ve kuruluşlar aracılığı ile kobilere hibe kredi, faizsiz kredi ve teminat desteği sağlanıyor.

Kosgeb Destekleri Nelerdir?

Kosgeb, kobileri desteklemek amacıyla kurulan bir kurumdur. Kosgeb’in kobilere yönelik girişimcilik destek programı ve kredi faiz desteği programları mevcuttur. Girişimcilik destek programı kapsamında 50.000 Türk lirası geri ödemesiz, 100.000 Türk lirası geri ödemeli olmak üzere toplam 150.000 Türk lirası kredi imkanı sağlanıyor. Bu destekten faydalanabilmek için Kosgeb Girişimcilik Sertifikası’na sahip olmak gerekiyor. Kosgeb ücretsiz olarak Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi programı gerçekleştirerek, adaylara sertifika sahibi olma imkanı sunuyor. Ayrıca Kosgeb’in 300.000 bin Türk lirasına kadar kredi faiz desteği, AR-GE İnovasyon Desteği, Teknolojik Ürün Destek Programı uygulamaları da bulunuyor.

Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifi (ESKKK) Nedir, Avantajları Nelerdir?

Kredi teminatı kobilerin kredi imkanlarına erişmesine engel olabiliyor. Bankalar kobilere sunduğu kredi imkanlarına karşılık maddi teminat talebinde bulunuyor. Ticaret hayatına yeni atılan şirketler ise teminat sağlama konusunda sorun yaşayabiliyor. Esnaf Kredi Kefalet Koopreatifi ise teminat sorunu yaşayan firmalara kefil olarak kredi almalarına olanak sağlıyor. ESKKK ile Halkbank A. Ş. arasında imzalanan anlaşma gereği, kredi talebinde bulunan şirketlere Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifi kefil olarak teminat sorununa çözüm oluyor.

ESKKK kefaletini teminat olarak gösterebilmek yerine getirilmesi gereken bazı şartlar bulunuyor. Bu şartlar; Esnaf ve Sanatkarlar Odası’na kayıtlı olmak, kefaleti alınacak kooperatifin bulunduğu bölgede ikamet ediyor olmak, başka kooperatifler ile kefalet ilişkisine sahip olmamak ve son olarak, sicili düzgün gerçek kişi kefaleti sunmaktır. Şartları sağlayan kobi, ESKKK kefaleti karşılığında kredi alma imkanından faydalanabiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir