Konut Kredisi Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

Yazan:

Gelişen inşaat sektörünün bankalarla uyumlu bir şekilde çalışıyor olması, ev sahibi olmak isteyenlerin yüzünü güldürüyor. Bankaların çeşitli konut kredisi seçenekleri sayesinde, kendinize uygun ödeme planıyla kira öder gibi ev taksiti ödeyerek ev alınabiliyor.

Konut kredisi alırken, bilinçli olmanız adına şu maddelere dikkat etmekte fayda var;

Yıllık Konut Kredisi Maliyeti

Çekeceğiniz kredinin; faiz oranı, dosya masrafları, expertiz bedeli, sağlık ve deprem sigortaları gibi birçok masrafını içinde barındıran bu oran, en uygun krediyi bulmanızda bir numaralı yardımcınız olacak. En karlı konut kredisi araştırılırken, bankaların yıllık kredi maliyetlerinin karşılaştırılması doğru sonuca ulaştırıyor.

Banka Faiz Oranları

Kredi başvurusunda bulunmadan önce, bankaların açıkladığı faiz oralarını inceleyerek karar vermek gerekiyor. Zira bu oran bankadan bankaya değişebildiği gibi, aydan aya da değişiklik gösterebiliyor. Bankaların, konut kredisi kampanya dönemleri takip edilerek çok daha düşük faiz oranları yakalamak mümkün. Böylece, aynı vadede aynı parayı daha düşük faizle alarak, çok daha makul geri ödemler oluşturuluyor.

Kredi Masrafları

Tıptı faiz oranları gibi, doya masrafları da bankadan bankaya farklılık gösteriyor. Kredi çekerken ortaya çıkan tapu masraflarından expertiz raporuna kadar her şey “dosya masrafı ” olarak kesiliyor. Bu da daha fazla para ödemeniz anlamına geliyor. Bu sebepten, konut kredisi almadan önce bankaların kredi masraf giderleri mutlaka karşılaştırılmalı.

Geri Ödeme Seçenekleri

Herkesin gelir miktarı, gelir zamanı ve gelir şekli farklı olduğundan, bankalar çeşitli geri ödeme planları hazırlıyor.

Yılın belli ayları çok kazananlar için ara ödemeli, her ay sabit geliri olanlar için sabit ödemeli, yıllık zam alanlar için artan oranlı ödemeli konut kredileri mevcut. Ayrıca farklı urumlar için bireysel çalışmalar da yapılabiliyor. Bunun için bankaların müşteri temsilcileriyle görüşülmesi gerekiyor.

Kredi Tutarı ve Taksit Miktarları

Bankalar, almak istediğiniz evin, expertizin belirlediği değerin %80’lik kısmını kredi olarak veriyor. Bu durumda %20’lik bölümü peşinat olarak halihazırda elinizde bulunmalı.

Gerekli peşinatı sağlayıp kendinize uygun ödeme planını seçerken de dikkatli olmanız gerekiyor. Ödeme planı kadar aylık ödeme miktarları da önemli. Konut kredisi uzun vadelerde ödendiği için bu süre zarfında aile ekonominizin çıkmaza girmesine müsaade etmemeniz gerekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir