Konut Kredisi İçin Ekspertiz Ne Demektir?

Yazan:

Ev sahibi olmanın kaçınılmaz yollarından bir tanesi olan konut kredisi diğer bir ifadeyle Mortgage Kredisi için bankaya başvuru yapıldıktan sonra kredi ön onayı itibarıyla gelen aşamaların belki de en önemlisi ekspertiz raporudur.

Satın alacağınız gayrimenkulün SPK lisanslı uzmanlarca değerlendirilip raporlanması sürecini kapsayan bu basamak alacağınız konut kredisi için miktarın bilirkişilerce belirlenmesi olarak da ifade edilebilir.

Ekspertiz Raporunda Raporlananlar

Rapor için öncelikli olarak taşınmazın detaylarıyla ele alınması, maliyeti ve emsalleriyle kıyaslanması gerekir. Ek olarak yasal düzlemde de ele alınan ayrıntılar bulunur. Gayrimenkulün yönetmeliklere uygun olarak yapılması, imar alınması, şerh, ipotek gibi haklarının olup olmadığı ekspertiz raporundaki detaylardan bazılarıdır. Ekspertiz raporunda bulunan ana kalemler gayrimenkulün tapu, imar, adres ve sigorta değeri, konumu, ulaşımı, krokisi, emsalleri ve yapısal özelliklerine dayanan olumlu-olumsuz görüşler şeklinde özetlenebilir. Rapora görsel materyaller de eklenir.

Ekspertiz Raporunun Hazırlanma ve Geçerlilik Süresi

Objektifliği arttırabilmek amacıyla serbest çalışan uzmanlarca hazırlanan ekspertiz raporu için hazırlanma süresi değerlendirme kriterleri, bölge yoğunluğu gibi bir çok şarta bağlı olarak değişse bile ortalama 1-3 iş günü olarak hesap edilir. İtiraz hakkı olmakla birlikte ekspertiz raporu 1 yıl süreyle geçerli sayılır.

Neden Önemlidir?

Hazırlanan ekspertiz raporu bankaya sunularak konut kredisi kullanılmak istenen taşınmaz hakkında uzman görüş beyan edilmiş olur. Belli koşullar atında değerlendirilen bu gayrimenkul için bu kadar kredi kullandırılması uygundur şeklinde açıklama haklı sebepleriyle birlikte sunulur. Konut kredisi kullandırılacak rakamın belirlenmesine bağlı olarak kalan rakamın yani peşinatın peşinen ödenmesi gerektiğinden raporun güvenilirliği ve zorunluluğu her iki taraf için de oldukça önemlidir. Banka eder değerinden fazlası için konut kredisi vermek istemezken, karşı taraf ise talep edebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir