Kredi Notu Neden Önemlidir?

Yazan:

Kredi notu bankalar aracılığıyla gerçekleştireceğiniz konut, ihtiyaç ve bireysel kredi ürünlerinde ortaya çıkar. Aynı zamanda kredi kartınızda gerçekleştirdiğiniz banka hesap hareketlerinizin ortak yerde toplanarak analiz edilmesi de puanlama sistemini oluşturur.

Kredi Notu Hangi Kuruluşlar Tarafından Kontrol Edilir?

Türkiye’de kredi notunu bankaların birleşimi ile kurulan Kredi Kayıt Bürosu (KKB) kontrol altında tutar. Bankalardan kredi geçmişiniz ile ilgili hazırlanmış olan bilgiler otomatik şekilde sisteme kayıt edilir. Analiz işlemleri sonrasında kedi notunuz ortaya çıkar.

KKB sisteminde kişi ve kurumların ekonomik durumları, bankalar ve diğer resmi kuruluşlara olan ödeme alışkanlıkları da belirlenir. Bankalar ve finans kurumları, bireylerin kredi notlarını otomatik değerlendirme kriterleriyle elde eder. Bu sistemdeki temel hedef, kredi başvurusu yapan kişilerin ilk eleme sürecini hızlıca gerçekleştirmektir. Ardından detaylı şekilde inceleme yapılır. İncelemeler müşterileri düşük maliyet ve minimum zamanda analiz etmeye yarar.

Kredi Notunun Yüksek Olması Neden Önemli?

Kredi notunuzun yüksek olması bankalar ile aranızdaki ticari ilişkilerin daha sağlıklı olması anlamına gelir. Bu tür durumlarda bankalarda kredi kullanmanızı kolaylaştırabilecek büyük bir avantaj elde edebilirsiniz.

Bankalar kredi notu verilerine göre müşterilerini çok iyi, iyi, az riskli, orta riskli ve yüksek riskli gibi gruplara ayırır. Çok iyi, iyi, az riskli grubundaki kişilerin kredi taleplerinin pozitif olması yüksek bir ihtimaldir.

Orta riskli ve yüksek riskli gruptakiler kredi ödemeleri için olumsuz kategoride olur. Fakat bankalar müşterilerine kredi verme kararı alacağı zaman kredi notu dışında kendi özel kriterlerini de göz önünde bulundururlar.

Özel kriterler bankadan bankaya da değişkenlik gösterebilir. Kredi notunuzun yüksek olması kredi almak istediğiniz zaman daha öncelikli olmanızı ve pozitif değerlendirilmenizi sağlar. Kredi notu aynı zamanda taksitli bir ürün satın alacağınız zaman da ön plana çıkar. Bu sebeple, kredi notunuzu belirli bir seviyenin üzerinde tutmalısınız.

Kredi notunuzu düşürecek hareketlerden kaçınarak kredi puanınızı takip etmelisiniz. Kredi puanı öğrenme için Findeks sisteminden de yararlanabilirsiniz. Böylelikle güncel finansal durumunuzu başarılı bir şekilde kontrol altında tutmayı başarabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir