Mazot Destek Ödemeleri Yattı mı?

Yazan:

Devlet tarafından çiftçilere ve üreticilere verilen tarım destekleme ödemeleri ile ilgili karar 26.03.2018 tarihinde Resmi Gazetede yayınlandı. Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı olan tüm çiftçilere ödenecek olan tarımsal destekleme ödemeleri belirlendi.Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Türkiye’nin her bölgesinde farklı ürünlere destek ödemesi yapılacaktır.

Bakanlığın hangi ürünlere ve hangi illere destekleme ödemelerini yapacağı bakanlığın resmi sitesinde yayınlanmıştır. Ödemeler 26.02.2018 tarihinde hesaplara yatırılmaya başlayacaktır. Ziraat Bankası, şubelerde oluşabilecek yığılmaları önlemek için ödeme günlerini düzenleyecektir. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre mazot ve gübre destek ödemeleri yaklaşık olarak 2,5 milyar TL’yi bulacaktır.

Tarım Destek Ödemelerinden Faydalanmak İçin Ne Yapılmalı?

Öncelikle çiftçi kayıt sistemi üyesi olan çiftçiler, tarım destek ödemelerinden faydalanabilmek için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na başvurularını yapacaklar. Çiftçiler, 2018 yılı için buğday, çavdar, arpa, yulaf ve tritikale için dekar başına 19 TL destek alacaklar. Bu desteğin 15 TL’si mazot ve 4 TL’si gübre olacak. Pamuk ve çeltik için ise toplamda 40 TL tarım desteği verilecektir. Bu arada mazot fiyatlarında herhangi bir değişim olursa bu destekleme fiyatlarına da yansıyacaktır. Toprak analiz desteği ödemesinde her 50 dekar için laboratuvara 40 TL ödeme yapılacaktır. Organik tarım desteklemeleri için ise dekar başına 10 ile 100 TL arasında değişmektedir. Hayvancılık desteklemelerinde 4 ay ve üzeri buzağılara 350 TL, malaklara ise 150 TL olarak belirlenmiştir. Ayrıca soy kütüğüne kayıtlı buzağı için 500 TL, malak için ise 400 TL olacaktır.

Destek Ödemeleri Ne Zaman Yatacak?

Mazot destek ödemeleri ne zaman yatacak, çiftçiler tarafından sürekli merak edilen bir konudur. Gıda tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından çiftçilere ve üreticilere yapılan tarımsal destekleme ödemelerinin ne zaman ödeneceği ile ilgili henüz tarih netlik kazanmamıştır. Geçen yılki ödemelerin tarihinden yola çıkarak Şubat ve Nisan ayları arasında ödemelerin gerçekleşeceği öngörülmektedir. Geçen yıl, çiftçilerin TC kimlik numaralarının son haneleri baz alınarak Ziraat Bankası tarafından ödenmişti. Bu yıl da yine Ziraat Bankası tarafından, çiftçilerin TC kimlik numaralarının son hanesi 0 olanlara 31.03.2018, TC kimlik numarasının son hanesi 2 ile 4 arasında olanlara 07.04.2018 tarihinde, TC kimlik numarasının son hanesi 6 ile 8 arasında bitenlere de 14.04.2018 tarihinde ödeme yapılması öngörülmektedir.

Destekleme Ücretleri Ne Kadar Oldu?

Resmi Gazetede yayınlanan tebliğ ile bitkisel ürünler için yapılacak destekleme ödemeleri dekar başına 4 TL olarak gübre desteği aynı kalırken, mazot desteği ödemeleri ürünlere göre farklı tutarlarda arttırılmıştır. Tebliğe göre, buğday, çavdar, arpa, yulaf ve tritikale için mazot desteği 13 TL’den 13,49 TL’ye çıkarılmıştır. Pamuk ve çeltik için 36 TL’den 37,36 TL’ye, ayçiçeği, soya, mısır ve patates için 17 TL’den 17,64 TL’ye, mercimek, nohut, aspir ve kuru fasulye için 11 TL’den 11,42 TL’ye çıkarılmıştır. Bunların yanı sıra, fındık, kanola, yem bitkileri, çay ve kuru soğan için 9 TL’den 9,34 TL’ye, nadasa bırakılan alanlar için ise dekar başına 5 TL’den 5,19 TL’ye çıkarılmıştır. Mazot desteği ile birlikte 4 TL gübre desteği de verilecektir. Böylece, buğday, arpa, çavdar, tritikale, yulaf için 17,49TL, çeltik ve pamuk için 41,36 TL, ayçiçek, soya, mısır ve patates için 21,64 TL, aspir, mercimek, nohut ve kuru fasulye için 15,42 TL, çay, kuru soğan, yem bitkileri, kanola ve diğer ürünler için ise 13,34 TL olacaktır. Nadasa bırakılan alanlara mazot desteği olmadığından sadece gübre desteği verilecektir. Bu da 5,19 TL’dir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir