Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) Nedir?

Yazan:

Türkiye İstatistik Kurumu resmi verilerine göre ülkemizde trafiğe kayıtlı toplam 21 milyon 362 bin 512 adet taşıt bulunuyor. Peki, bu kadar araç sahibini ilgilendiren motorlu taşıtlar vergisi (mtv) gibi önemli bir konu, tüm araç sahipleri ve araç sahibi olma adayları tarafından biliniyor mu? Milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren bu konu her araç sahibi tarafından bilinmesi gerekiyor.

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) Nedir? Kimlerden Alınır?

Genel olarak ülkemizde resmi olarak kayıtlı olan otomobil, tır, kamyon, motosiklet, uçak ve deniz araçları gibi hemen hemen tüm motorlu taşıtlardan alınan vergiye motorlu taşıtlar vergisi (mtv) denir. Söz konusu vergi devlet tarafından her yıl iki taksit halinde alınıyor. Bu vergi her yılın Ocak ve Temmuz aylarında alınıyor. Bu vergiyi ödeme zorunluluğu kara, hava ve deniz araç sahipleri için bulunuyor. Bu araçların motorlu olması gerekiyor. Her cins motorlu araçlardan alınan bu vergi, aynı miktarlarda alınmayıp, araçların özelliklerine göre hesaplanarak değişik miktarlarda alınıyor.

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) Hangi Kriterlere Göre Alınıyor?

Kanunlar kapsamında motorlu araç sahiplerinden her yıl iki taksit halinde alınan motorlu taşıtlar vergisi (mtv) araçların; cinsine, yaşına (modeline), silindir hacmine, azami toplam ağırlığına, motor gücüne göre alınıyor. Araçlar trafiğe çıktıktan sonra her geçen yıl azalan miktarlarda vergi alınıyor. Araçların yaşı arttıkça mtv miktarı da azalıyor. Fakat yıllık zam oranlarının da göz önünde bulundurulması gerekiyor. Motorlu araç aldıktan sonra bu verginin düzenli olarak ödenmesi gerekiyor. Ödenmediği takdirde kanunlarla belirlenmiş cezalar uygulanıyor. Araç sahipleri motorlu taşıtlar vergisini (mtv) hiç ödemediyse, ilk olarak mektup gönderilerek uyarılıyor. Bu uyarı dikkate alınmazsa Maliye bakanlığı tarafından yeni başlanan bir uygulama ile araç sahibinin hesaplarına haciz konularak tahsil edilmemiş tüm vergiler hesabından tahsil ediliyor.

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) Miktarları Ne Kadar?

Motor hacmi göz önünde bulundurularak yapılan hesaplamalarda 1300 cc ve daha aşağısındaki araçların ödemesi gereken vergi 646 TL, 1300 cc – 1600 cc arası araçların 1035 TL, 1601 cc – 1800 cc arası araçların 1827 TL, 1801 cc – 2000 cc araçların ise 2878 TL yıllık iki taksit halinde alınıyor. Aracın yaşı da ödenmesi gereken vergiyi etkiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir