Sanal Para caiz mi?

Yazan:

Son zamanların en çok tartışılan konuları arasında gelen sanal para caiz mi? Sorusunun cevabı hakkında Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yaptığı açıklama hakkında bilgi vermek istiyoruz.

Değerleri her geçen gün artış gösteren sanal paraların özellikle yatırım amacıyla kullanılması birçok yatırımcının bu para birimine ilgisinin artmasına neden olmaktadır. İşte bu yüzden İslami açıdan bu paraların caiz olup olmadığı konusunda merak ettiğiniz sorunun cevabını açıklamak istiyoruz.

Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan açıklama

Diyanet İşleri Başkanlığı çok gelen sanal para sorusu üzerinde yaptığı açıklamada, sanal paralara yapılan yatırımların caiz olmadığını açıkladı. Buna gerekçe olarak ise, bu para birimlerin herhangi bir merkezinin bulunmamasını ve bu para birimlerinin devlet tarafından basılmadığını gösterdi.  Sanal paraların arkasında kiminin olduğunun bilinmemesi bu paranın caiz olmadığını gösteren en büyük gerekçe gibi duruyor.

Diyanet aynı zamanda bu sanal para birimlerinin caiz olması için altın ve diğer değerli zati eşyalar gibi devlet kontrolünde olması gerektiğini açıkladı. Sanal paraların devlet kontrolünde bulunmaması ve aynı zamanda devletlerin teminatı altında olmaması bu para birimlerinin bu yüzden şüpheli olmasına neden olmaktadır, diye açıklamalarda bulundu. Devletin gözetiminden uzak olan sanal paraların kontrolünün çok zor olması caiz olmadığını gösteren bir başka unsur arasında olduğunu bizlere göstermektedir.

Sanal paralar arasında Bitcoin, Ripple, Ethereum ve daha birçok farklı sanal paranın bulunduğu ve her geçen gün artan bu paraların değerlerinin giderek artmasından sonra caiz olmaması bakalım yatırımcıların bu paralara olan ilgisinin nasıl olacağını gösterecek.

Aynı zamanda sanal paraların değer kazanıp ve değer kaybetme konusunda spekülasyonlara oldukça açık olması da caiz olmadığını gösteren bir diğer detay olarak karşımıza çıkıyor. Yakın zamanda devletin sanal paralar ile ilgili düzenleme yapmasından sonra Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yapmış olduğu bu açıklama değişecek mi? Hep birlikte göreceğiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir