Sicil Affı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Yazan:

2017 yılında tasarı olarak hazırlanan ‘sicil affı projesi’ hayata geçirildi. Özellikle esnaf kesimi yakından ilgilendiren bu sicil affı durumu sayesinde milyonlarca esnaf kredili ürünlerden faydalanabilecek. Ayrıca yalnızca esnaflar değil, bireysel anlamda sicili bozuk olan kişiler de bu uygulamadan faydalanacak.

Yaklaşık 13 milyon insanın ve esnafın kara listede bulunduğu ülkemizde, bu uygulama sayesinde kredili ürün satışı artacak. Bu kişilerin kara listede olmasına neden olan kredili ürünlerin başında ise çek, senet, kredi ve kredi kartı geliyor. Bu aşamada kara listede olanların aklına Sicil affı başvurusu nasıl yapılır? Sorusu gelmektedir.

Devlet Tarafından Ödenmeyecek
sicil affı gündeme geldiğinden bu yana pek çok insan bankalara olan borcunun silineceğini düşünüyor. Ancak bu tamamen yanlış bir algı. Çünkü borcu olan kişilerin borçları ne devlet tarafından ödenecek ne de silinecek. Bu nedenle sicil affından yararlanacak kişiler öncelikle borçlarını ödemeli ya da bankalara başvuru yaparak yapılandırmalıdır. Gecikmesi devam edenler bu sicil affından yararlanamamaktadır. Ödeme ya da yapılandırma için kişilerin 6 ay içinde işlem yapması gerekmektedir.

5 Yıl Beklenmeyecek

Normal şartlar altında bankalara olan borçlarını 6 ay içinde ödeyen ya da yapılandıran kişiler 5 yıl boyunca kara listeden çıkamıyorlar. Ancak bu sicil affı sayesinde kişilerin 6 ay içinde borçlarını ödemeleri ya da yapılandırmaları durumunda sicili güncelleniyor. Yani Sicil affı başvurusu nasıl yapılır? Sorusunun cevabı aslında bankalara olan borcun 6 ay içinde ödenmesini kapsıyor.

Otomatik Olarak Çıkarılacak

Bankalar risk birliği tarafından kara listede tutulan bireyler, bankalara olan borçlarını ödediklerinde otomatikman bu listeden çıkarılacaklar. Yani bireylerin Sicil Affı Başvurusu Nasıl Yapılır? Sorusuna özel olarak bir noktaya başvuru yapmasına gerek bulunmuyor demek mümkündür. Yalnızca borcun olduğu bankaya gecikme 6 ayı geçmeden başvuru sağlanmalı ve yapılandırma ya da ödeme talebinde bulunulmalıdır. Bu süreç genellikle müşterilerin 1 hafta 10 günlük bir zamanını almaktadır. Bu süre sonunda ödenen ya da yapılandırılan borçlar neticesinde sicil affı devreye girmiş olur. Özellikle esnaf kesim bu sicil affı sayesinde faaliyetlerini çok daha hızlı ilerletebilecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir