Tapu Harcı Nedir?

Yazan:

Bir gayrimenkul alınıp satılırken tapu harcı gibi önemli bir konunun bilinmesi gerekiyor. Tapu harcı gayrimenkul alacak ve satacak kişileri yakından ilgilendiriyor. Bu gayrimenkul alınırken alıcı ve satıcı eşit olarak devlete harç bedeli ödüyor. Alıcı ve satıcıdan alınan bu bedele tapu harcı deniyor.

Kimler Tapu Harcını Ödüyor?

Konut alım-satımı yapacak kişilerin harç masraflarını bilmesi gerekiyor. Alıcı %2, satıcı %2 olacak şekilde tapu harcı ödemesini yapıyor. Satıcı ve alıcı aralarında anlaştığı durumda, tapu harcına satıcı karışmak istemez ve alıcı da bunu kabul ederse tapu harcını alıcı ödüyor. Bu ödeme yapılmazsa tapu işlemleri gerçekleştirilemiyor. İşlem yapmak için randevu alınıp, tapu harcı yatırılmalıdır.

Tapu Harcı Hesaplama

Tapu harcı hesaplama belirlenen gayrimenkulün alış/satış fiyatı üzerinden yapılıyor. 2012 yılında tapu harcı taşınmaz malın bedeli üzerinden binde 33 olarak hesaplanıyordu. Bu bedelin yarısını alıcı yarısını satıcı ödüyordu. 2017-2018 yılında tapu harcında değişikliğe gidildi. Yapılan bu değişiklikle tapu harcı gayrimenkul üzerinden toplam %4 olarak hesaplanıyor. Ancak bunlara döner sermaye eklenmiyor. Döner sermaye masrafları ayrı tutuluyor. Örnek verecek olursak 50.000 TL’lik bir evin 1.000 TL’si alıcı, 1.000TL’si satıcı tarafından ödeniyor.

Tapu Harcı Ödeme İşlemleri Nasıl Oluyor?

Alıcı ve satıcının harç bedelini bankaya yatırıp makbuzu tapu memuruna vermeleri gerekiyor. Makbuz teslim edildikten sonra tapu memuru tapu işlemlerini yapıp resmi senedi düzenliyor. Böylece tapu işlemleri halledilmiş oluyor.

Tapu Harcı Tam Ödenmezse Ne Olur?

Tapu işlemlerinden sonra harcın bedelinden daha düşük bir değerle ödendiği ortaya çıkarsa aradaki fark hesaplanıp hem alıcıdan hem de satıcıdan tahsil edilir. Ayrıca bu gibi durumlarda tapu harcı için alıcıdan ve satıcıdan ayrı olarak tapu harcının %25’i oranında vergi cezası kesiliyor. Ancak pişmanlık dilekçesi verilerek yasal faizle tapu harcı ödeniyor ve taraflardan vergi cezası kesilmiyor.

Tapu Harcı Masrafları Düzenli Olarak Artış Gösterir Mi?

Tapu harcı değişiklikleri yasalara göre belirleniyor. Tapu harcı masraflarında belli bir düzenle artış olmuyor. Yönetmelikte değişiklik olmadığı sürece tapu harcı oranları aynı kalıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir