Devlet katkısı nedir ve kimler yararlanabilir?

Yazan:

Bireysel emeklilik sistemi, gönüllülük esasına dayalı bir sistemdir. Bu sistem, sosyal güvenlik sisteminin bir alternatifi değil tamamlayıcısı olarak değerlendirilmelidir. Bu kapsamda yapılan ödemeler bir nevi uzun vadeli yatırım olarak değerlendirilmektedir.

Yasayla düzenlene bu sistem, Hazine Müsteşarlığı ile Emeklilik Gözetim Merkezinin denetimi altındadır. Sisteme katılımı teşvik etmek amacıyla devlet tarafından katkı ödemesi yapılmaktadır.

Bireysel Emeklilikte Devlet Katkısı Nedir?

Devlet katkısı, bireysel olarak ya da gruba bağlı bireysel sözleşme için ödenen katkı payları için devlet tarafından yüzde 25 oranında ödenen katkı tutarıdır. Bu katkı için üst sınır bulunmakta olup, yüzde 25’lik oran, brüt asgari ücretin yıllık tutarı üzerinden hesaplanmaktadır. 2018 yılı için devlet katkısının üst sınırı 6.088,50 TL’dir. İşveren tarafından bireyler adına yapılmakta olan katkı payı ödemelerinde ise devlet tarafından katkı ödenmesi söz konusu değildir. Düzenli bir şekilde, başlangıç katkı payı ya da ek ödemeler şeklinde yapılan tüm ödemeler için sınırlar içinde kalmak koşuluyla katkı alınabilmektedir. Vakıf ve sandıklardan aktarılan tutarlar ile işveren grup emeklilik sözleşmesinden ya da başka bir emeklilik şirketinden birikim transferi yapılarak aktarılmış olan tutarlar katkı hesabında dikkate alınmamaktadır. Katkı hesaplaması, emeklilik şirketlerinin iletmiş olduğu veriler baz alınarak Emeklilik Gözetim Merkezi tarafından yapılmaktadır.

Devlet Katkısı Ne Zaman Ödenir?

Devlet katkısı olarak ödenen tutarlar, emeklilik şirketleri hesabına katkı payı ödemesinin yapıldığı ayı takip eden ayda hesaplara aktarılmaktadır. Bu konuyla ilgili detaylar internet üzerinden takip edilebilmektedir. Belirli bir yıl için alınabilecek olan azami devlet katkısı ile almakta olduğunuz katkı arasındaki fark da EGM’nin e-devlet üzerinden vermiş olduğu hizmet sayesinden öğrenilebilmektedir. Bireysel emeklilik hesabında bulunan bu tutarlardan sistemde belirli bir süre kalınması halinde belirli oranlar dâhilinde yararlanmak mümkündür. Sistemde en az 3 yıl kalanlar yüzde 15 oranında hak sahibi olurken, en az 6 yıl kalanlar yüzde 35, en az 10 yıl kalanlar yüzde 60 ve emekli olanlar, vefat edenler ya da maluliyet durumu olanlar ise yüzde 100 oranında hak sahibi olmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir