Euro ve Dolar Neden Artıyor?

Yazan:

Bilindiği üzere Euro 5, dolar da 4 TL’yi geçmiş durumda. Döviz piyasalarının bu hızlı artışı bir tarafı korkuturken bir tarafı da mutlu ediyor. Bu noktada dövize yatırım yapan taraf artıştan hoşnut kalıyor ancak döviz borcu olan ve işleri dövize dayalı olan sektör kan ağlıyor.

Akıllarda ise ortak bir soru hakim. Euro ve dolar neden artıyor? Aslında bu sorunun cevabı dünya siyaset gündemi ile paralel ilerliyor. Suriye sorununun birçok dünya devletini karşı karşıya getiriyor olması döviz piyasalarındaki artışı günden güne tetiklemeye devam ediyor.

Orta Doğu Stratejileri

Orta Doğu konusunun sıcak gündem olduğu şu günlerde gelişmiş ülke para birimleri olan Dolar ve Euro ciddi bir artışa geçti. Tarihi artış olarak adlandırılan bu durum döviz piyasalarını da alt üst etti. Euro ve dolar neden artıyor? Aslında tamamen Suriye odaklı değil. Çünkü Suriye üzerinden patlak veren pek çok ithalat ve ihracat pariteleri güçlü devletler tarafından gözden geçirilmeye başlandı. Herkes çıkarları doğrultusunda gardını aldı ve yaklaşan sona atıflarda bulundu. Özellikle sosyal medya üzerinden dünya liderlerinin birbirlerine tehdit içerikli mesajlar göndermesi anlık olarak piyasanın fırlamasına yol açtı. Bu noktada yatırımcıları mutlu eden haber de bugün sabah saatlerinde geldi. Ancak başta inşaat sektörü olmak üzere pek çok sektör bu artış nedeni ile işlerinin durma noktasına geldiğini ifade ediyor. Hatta hisse senedi piyasaları da bunu açıkça gösteriyor.

Artış Devam Edecek mi?

Euro ve dolar neden artıyor? Sorusunun ardından Artış devam edecek mi? Sorusu şu sıralar gündemi meşgul ediyor. Döviz piyasalarına ilişkin net bir açıklama getirilmese de sular durulmadan düşüş gerçekleşmeyeceği artık herkes tarafından bilinen bir gerçek. Hatta gerilimin tırmanması bu artışı biraz daha yukarı çekeceğe benziyor. Çalkantılı dönemin ne zaman sona ereceğine ilişkin herhangi bir bilginin ve öngörünün yer almıyor olması zaman zaman dalgalanmalara yol açsa da genel izlenim artışın devam edeceği yönünde. Bu nedenle şu sıralar dövize borçlanmak oldukça riskli bir atak olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir