Ev Hanımları Kredi Alabilir Mi?

Yazan:

İhtiyaçların arttığı yaşam da, kredi çekmek çoğu ailenin vazgeçilmez unsuru haline geldi. Hatta çoğu aile birçok bankadan kredi çekmektedir. Bankalar kredi yelpazesini artan talep doğrultusunda her geçen gün genişletmektedir.

İhtiyaç kredisi, taşıt kredisi, konut kredisi, nakit kredi gibi. Bunun yanında kredi isteyen bireye güvenebilmek ve ödemesini düzenli alabilmek için bazı noktalara önem vermektedir. Bunların en önemlisi ise kredi notudur.

Kredi Notu Nedir?

Kredi notu; bireyin geçmişteki kredi borçları, ödemelerin düzenli olması, limit aşımı, başvurulan kredi sayısı gibi unsurlarla oluşturulan puan sistemidir. Kredi notunuzun yüksek olması, bankanın size olan güveninin artırır. Kredi notunuzun yüksekliği ile bankaların kredi verme olasılığı arasında doğru orantı vardır.

Ev Hanımlığında Kredi İhtimali Nedir?

Ev hanımlarının kredi ihtimali daha önce çalışıp çalışmadığına, geçmişte çektiği kredilere, mal varlığına göre değişiklik gösterir. Daha önce çalıştıysanız ve kredi çektiyseniz bankalarda kredi notunuz oluşmuştur. Oluşan kredi notunuza göre kredi verilir.

Eğer daha öncesinde kredi çekmediyseniz bankalarda kredi notunuz oluşmamıştır. Dolayısıyla kredi talebinde bulunduğunuz banka da kredi notunuz sıfır gözükür. Çalışmadığınız içinde bankalar size kredi vermek istemeyecektir. Çünkü kredi notunuz olmadığı için bankalar için bir güvence sağlamış olmayacaksınız.

Kredi Notum Olmadan Kredi Çekemez Miyim?

Kredi notu olmadan da kredi çekebilirsiniz. Ancak ipotek edebileceğiniz bir mülkünüz ya da kefiliniz olması gerekir. Borcunuzu ödemediğiniz takdirde ipotek altındaki mülkünüze el konulur. Eğer kefiliniz varsa borç kefilden istenir.

Ev Hanımlarına Hangi Bankalar Kredi Verir?

Bankalar ev hanımlarına kredi vermek pek istemezler. Ancak kredi veren bankalar da vardır. Kredi veren bankalar, ev hanımlarına sadece ihtiyaç kredisi vermektedir. Bu bankalar; Ziraat Bankası, ING Bank, İş Bankası ve Ak Bank’tır. Bunun yanında devlet, KOSGEB aracılığıyla ev hanımlarına kredi hizmeti sunmaktadır.

Kredi Çekerken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Ev hanımlığı geliri olmayan bir meslektir. Dolayısıyla kredi çekerken bir kez daha düşünmelisiniz. Kredinizi düzenli ödeyemediğiniz takdirde ipotek olarak verdiğiniz mülkünüz elinizden alınır ya da size kefil alan bireyden istenir. Kredi notunuz düşer.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir