İpotekli ev satılabilir mi?

Yazan:

Ev almak ve kira derdinden kurtulmak herkesin hayalidir. Ayrıca yatırımcılar ellerindeki parayı ev alarak değerlendirmeyi daha uygun bulurlar. Aynı şekilde nakit ihtiyacı içinde olup da evini satmak isteyen kişiler bazen kredi sorunu ile karşılaşabilirler.

Yani kredi ile alınan bir evin yeniden satışı konusunda tereddüt yaşamak muhtemeldir. Çünkü konut kredisi bitene kadar ev banka ipoteğinde, yani bankanın malı olarak görünmektedir. Ancak elbette bu durum evin satışına engel bir durum teşkil etmez. Yani ipotekli evin satışını ya da alışını gerçekleştirmek mümkündür. Ancak bu işlem sırasında evin peşin olarak mı yoksa yine konut kredisi ile mi alınacağına göre işlem akışı değişiklik gösteriyor. Her iki durumda da ortak nokta ipotek kaldırma yazısının almanın önemidir.

Nakit Para İle İpotekli Evi Satın Almak

Özellikle yatırımcılar ellerindeki nakdi direkt ev almak için kullanabilirler. İpotekli evi almanın en basit yolu da nakit para kullanmaktan geçer. Öncelikle ev sahibi ile birlikte evin konut kredisi devam eden bankaya gidilmelidir. Banka evin kalan konut kredisi borcunu ve erken kapama ceza bedelini hesaplar. Ev için belirlenen fiyat da bu rakamın üzerine eklenir ya da çıkarılır. Bankadaki kredi borcu ve eğer evin artan fiyat kısmı evi almak isteyen kişi tarafından ödenir. Bunun karşılığında banka blokeli çek verir. Evin satış işlemi tapuda gerçekleştirilir ve bloke çek satıcıya teslim edilir. Satış işlemi gerçekleştikten sonra bankadaki bloke kaldırılır.

Yeni Bir Konut Kredisi İle İpotekli Evi Satın Almak

Alıcı kişi eğer aynı ev için yeniden konut kredisi çekecek ise durum biraz farklılık gösterir. Aslında bu yöntemde top bankalar arası yazışmalardadır. Alıcı kişinin kredisi onaylandıktan sonra, eksper evin ipoteğinin hangi bankada olduğunu öğrenir. Daha sonra evin yeni alıcısının çektiği kredi ile ipoteğin bulunduğu bankadaki kredi borcu ödenir. Bankalar arası yazışmalardan sonra tapuya gidilir ve satış işlemi gerçekleştirilir. Yeni krediyi kullandıran banka da bu esnada eve bloke koyar. Tapudaki işlemler son bulduğunda ve ödemeler gerçekleştiğinde eski konut kredisi kapanır ve o bankadaki ipotek düşer.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir