Kredi Kartı Borcu Ödenmezse Ne Olur?

Yazan:

Hepimizin bildiği gibi kredi kartları artık hayatımızın her yerinde. Doğru ve düzenli kullanıldığı takdirde çok faydalı bir harcama aracıdır. Fakat kontrolsüz ve çok fazla yapılan harcamalar sonucunda borçlar ileriye dönük birikmektedir. Peki, kredi kartı borcunuzu ödemezseniz ne olur?

Kredi kartlarında borç tutarının tamamını ödeyebiliyorken asgari tutar kadar ödeme yapmak da mümkündür. Asgari tutarı ödediğiniz takdirde kartınızı kullanmaya devam edebilirsiniz. Fakat devamlı olarak asgari tutarı yatırıyorsanız bankalardan alacağınız kredi limitinin etkileneceğini ve de borcun kalan kısmı için faiz ödemek durumunda kalacağınızı bilmeniz gerekiyor.

Asgari Tutarı Ödeyemiyorum?

Eğer borcunuzun asgari tutarını da zamanında ödeyemiyorsanız kalan borçlar için gecikme faizi uygulanmaya başlar. Genelde 15 günlük bir süre içerisinde asgari tutar ödenirse kart kullanılmaya devam edilebilir. Ancak 15 gün sonunda hala borcunuzu ödememişseniz kartınız kapanacak ve banka sizden borcun tamamını tahsil etmek isteyecektir. Bunun süresi bankadan bankaya farklılık gösterebilir.

Eğer 90 gün boyunca halen borcunuzu ödeyemiyorsanız banka sizi arayarak 7 günlük ek bir süre tanır ve idari takip süreciniz başlamış olur. Bu süre içerisinde ya borcun tamamını kapatmalı ya da borcunuzu yapılandırma yoluna gitmelisiniz. Borcunuzu kapatamadınız veya yapılandırmak istemiyorsanız hakkınızda yasal takip işlemi başlatılır. Bu da demek oluyor ki artık muhatabınız banka değil sizden borcu tahsil etmek isteyecek olan avukat veya bir hukuk bürosudur.

Yasal Takipten Sonra Ne Olacak?

Yasal takip işlemleri başladı. Peki, bundan sonra ne olacak? Ödenmemiş kredi kartı borcuna bu süreçler içinde temerrüt faizi uygulandığı gibi toplam borca avukat ücretleri ve dosya masrafları da eklenir. Bu süreçte maaşınızdan kesinti yapılabilir. Mal varlıklarınıza el konulabilir. Evinize haciz gelebilir.

Peki, hiçbir mal varlığınız, kesinti yapılacak bir maaşınız ya da evinizde kayda değer bir eşyanız yok. Bu aşamadan sonra avukatlar size bir sözleşme imzalatmaya çalışacaklardır. Bu sözleşme size borcunuzu taksitle ödeme imkanı sunar. Bu sözleşmeye imza atar ve borçlarınızı ödeyemezseniz daha da ileri gidilerek hakkınızda hapis cezası verilebilir.

Unutmayınız ki idari veya yasal yönden takibe girmiş olan kartlar KKB (Kredi Kayıt Bürosu) kayıtlarında tutulmaktadır. Buraya düşen her kayıt sizin bundan sonraki her türlü kredi işlemlerinizi olumsuz yönde etkileyecektir. Ayrıca diğer bankaların da sizin ödeme veya uzlaşma planınızı buradan görebileceklerini ve eğer başka bankalarda da ödenmemiş borcunuz varsa onların da hakkınızda işlem başlatma yetkisine sahip olduklarını bilmeniz gerekmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir