Kredi Tahsis Ücreti Nedir?

Yazan:

Herhangi bir bankadan bireysel ya da kurumsal kredi talep edildiğinde, kredi talebi bir dizi değerlendirme sürecine tabi tutulur. Banka kredi talep eden müşterisi hakkında araştırma ve inceleme gerçekleştirir. Bu değerlendirme ve inceleme sürecinin bankaya yüklediği bir takım maliyetler vardır.

Evrak, kağıt, kırtasiye masraflarının yanı sıra banka personelinin harcadığı emek ve zaman da bu maliyetler arasındadır. Bankalar tüm bu masrafları kredi tahsis ücreti olarak kredi talep eden müşterisine yansıtırlar. Dosya masrafı olarak da bilinen kredi tahsis ücreti, talep edilen kredi tutarının en fazla binde beşi tutarında tahsil edilebilir.

Kredi Tahsis Ücreti Bireysel ve Kurumsal Kredilerde Farklılık Gösterir mi?

Bankalar müşterilerine bireysel ve kurumsal olmak üzere iki farklı türde kredi imkanı sağlar. Kişilerin kredi talepleri bireysel kredi departmanında; şirketlerin kredi talepleri ise kurumsal krediler departmanında değerlendirilir. Kredi tahsis ücreti ise talep edilen kredinin türüne göre farklılık gösterir. Bireysel kredilerde tahsis işlemi bir kez gerçekleştirilirken, kurumsal krediler yasal mevzuat gereği her yıl yeniden değerlendirilir. Bu nedenle bireysel kredilerde kredi tahsis ücreti bir kez tahsil edilirken, kurumsal kredilerde her yıl yeniden tahsis işlemi gerçekleştirilir ve müşteriye her yıl kredi tahsis ücreti yansıtılır.

Dosya Masrafı ile Kredi Tahsis Ücreti Farklı Mıdır?

Bankalar kredi kullandırımı gerçekleştirirken dosya masrafı olarak binde beş oranında tahsilat sağlıyordu. Ancak, Yargıtay kararı ile dosya masraflarının iadesine ilişkin düzenleme getirilmesinden sonra müşterilere dosya masrafı tutarlarının iade edilmesi zorunlu hale geldi. Kredi Tahsis Ücreti ise dosya masrafı ile aynı oranda (azami binde beş) olmasına karşılık farklı bir masraf türüdür. Resmi Gazete’de yayımlanan Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik uyarınca Bankaların yasal olarak Kredi Tahsis Ücreti talep hakkı vardır.

Kredi Tahsis Ücreti Geri Alınabilir mi?

Yargı kararıyla, bankaların müşterilerinden dosya masrafı olarak tahsil ettiği ücretlerin iadesi sağlanmıştı. Ancak aynı durum kredi tahsis ücreti için söz konusu değildir. Güncel durumda kredi tahsis ücretlerinin iadesi öngörülmemekle birlikte; 3 Ekim 2014 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan ve yürürlüğe giren yasal mevzuata göre bankalar kredi tutarının en fazla binde beşi oranında kredi tahsis ücreti talep edebilirler. Bu oranın üzerinde kredi tahsis ücreti tahsil edilmesi halinde müşteriler ikamet adreslerinin yer aldığı Tüketici Hakem Heyeti’ne başvuru yapabilir, fazla kesintinin iadesini sağlayabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir