Bankalara Borcum Varken Yeni Kredi Alabilir Miyim?

Yazan:

2018 yılı itibari ile birçok kişi birçok nedenden banka kredisi ödemektedir. Ev ya da araç alımı ya da iş kurma nedeni ile alınan bu krediler bazen tüketicilere yetmeyebilir. Bu durumda tüketicilerin bir kredi ödemesi yaparken aynı zaman diliminde çekmek istedikleri ikinci krediler için gerekli bazı koşullar vardır.

Bu koşullardan birincisi kuşkusuz kredi notudur. Kredi notu ya da bir diğer adıyla kredi puanı tüketicinin bütün finansal kayıtlarının ortak bir kurumda toplanarak analiz edilmesi ile ortaya çıkan puanlama sistemidir. Ülkemizde bu analizi yapan kurum KKB yani Kredi Kayıt Bürosu’dur.

Kredi almak isteyen kredi notu ortalama 1500 ile 1900 arası bir rakamda ise rahatlıkla ikinci krediyi alması mümkündür. Fakat bu tutar tamamen genel bir örnek olmakla beraber her finans kurumunun kendine ait değerlendirme ölçekleri bulunmaktadır. Tüketicinin ikinci krediyi çekebilmesi için gerekli olan diğer koşul ise kişinin gelir durumudur. Bireyin taksit ödemelerinin aylık toplam tutarı belgelenen hane gelirinin yarısını geçmemelidir. Tek başına yaşan bir birey için bu durum sadece kişinin kendi geliri iken aynı evde ikamet eden başkaları da varsa o kişilerin geliri de işin içine dahil edilir.

Aynı Anda İki Bankadan Kredi Çekilebilir Mi?

Gerekli olan kredi notu ve gelir durumu gibi koşulları yerine getiren bir bireyin iki bankadan da aynı anda kredi çekmesinin bir mahsuru yoktur. Fakat tüketici de aranan koşulların her finans kurumunda farklı olması nedeniyle bazı finans kurumları tüketicinin istediği ikinci krediye izin vermeyebilir.

Tüm Kredileri Tek Bir Çatı Altında Toplamak

Birçok bankadan farklı amaçlarla kredi çeken bazı tüketiciler bu durumlarda tüm çektikleri kredileri tek bir çatı altında toplayarak ödemeleri düzenlemek isteyebilirler. Bunun için yapılan işlemin adı ise Borç Transferi Kredisi’dir. Tüm finans kurumlarından alınan krediler tüm bir finans kurumunun çatısı altında toplanır ve yeniden vaadelendirilir. Bu yapılan işlemin amacı tüketicinin birden fazla finans kurumuyla uğraşmasını önleyerek ödemelerini kolaylaştırmaktır. Günümüzde birden fazla kredi çeken tüketicilerden bu yöntemi kullananların sayısı oldukça fazladır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir