Kredi Kullanırken Dikkat Edilmesi Gereken 4 Unsur

Yazan:

Yüksek maliyeti bir ev veya araba alırken elinizdeki para alacağınız araba veya evin maliyetini tamamen karşılamayabilir. Biriktirdiğiniz paranın üzerine kredi çekerek hayalinizdeki evi alabilirsiniz. Ancak kredi kullanırken dikkat etmeniz gereken birçok unsur bulunuyor.

Birçok kişi bilinçsiz bir biçimde kredi kullandığından dolayı mağdur olmakta hatta evine haciz gelebilmektedir. Nasıl olsa öderim söylemi birçok kişinin hayatını alt üst etmiş ve insanların ekonomik anlamda büyük sorunlar yaşamasına neden olmuştur. Bu nedenle kredi kullanmak oldukça önemli bir olaydır ve ödeyebileceğiniz aylık tutarı çok iyi analiz etmeniz gerekmektedir. Kredi kullanırken dikkat edilmesi gereken unsurları analiz ederek bu doğrultuda hareket edebilir ve zorluk yaşamadan borcunuzu rahatlıkla ödeyebilirsiniz. İşte kredi kullanırken dikkat edilmesi gereken 4 unsur:

1)Kredi Miktarını İyi Belirleyin

Birçok kişi bankalar kendisine kredi imkânı sunduğunda hiç düşünmeden kredi kullanmaktadır. Gelirinize oranla ödeyebileceğiniz miktarda ve uygun vadede kredi çekerseniz sorun yaşamazsınız. Normalde maaşınızın yani net gelirinizin en fazla yarısını kredi için ayırabilirsiniz. Zaten birçok banka da kredi verirken buna dikkat etmektedir. 4000 TL net geliriniz varsa bunun 3000 TL’sini kredi borcuma ödeyeceğim diyemiyorsunuz. Zaten mantık olarak bu imkânsız zira siz yüksek miktarda aylık ödeme tutarları olan kredi kullandığınızda çok büyük ihtimalle ödemelerinizi aksatacaksınız. Bu da kredi notunuzun düşmesine ve hakkınızda yasal takibin başlamasına kadar gidebilen bir süreçtir.

Bu sebeplerden dolayı maaşınızın en fazla yarısını kredi taksitine ayıracak şekilde kredi kullanmanız yararınıza olacaktır. Böylece hem ödemelerde sorun yaşamazsınız, hem de kredi notunuzu düşürmemiş olursunuz.

2)Kredi Vadesine Dikkat Edin

Kredi kullanırken dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan birisi de kredi kullanılacak vade uzunluğudur. Bilindiği üzere kullanacağınız kredinin vadesi ne kadar uzun olursa ödeyeceğiniz aylık kredi taksit tutarı da o kadar az oluyor. Ancak buna bağlı olarak ödeyeceğiniz faiz miktarı da artıyor.

Fazla faiz ödemeyi hiç kimse istemez. Bu nedenle kredi kullanırken mümkün olduğunca ödeyebileceğiniz en kısa vade aralığını seçmelisiniz. Böylece hem kredi borcunuzu tamamen ödeyeceğiniz süreyi, hem de ödeyeceğiniz faiz miktarını düşürmüş olursunuz.

3)Faiz Oranları ve Ekstra Giderler

Bazı bankalarda dosya masrafı, kredi kullanım bedeli ve buna benzer başlıklar altında ekstra ücretler alınmakta ve aldığınız kredinin üzerine eklenmektedir. Yani ödeyeceğiniz aylık kredi tutarlarına bu ekstra giderler de ekleniyor. Bu nedenle kredi hesaplama sistemlerinden tüm bankaların bu giderleri alıp almadığını görebilir ve kredi kullanacağınız bankayı ona göre seçebilirsiniz.

Faiz oranı yüksek olmayan bir bankadan kredi kullanmanız geri ödeme miktarınızı düşürecektir. Hem faiz oranı düşük olan hem de kredi kullanımında ekstra gider (dosya masrafı vs.) almayan bankalara kredi başvurusunda bulunmanız sizin yararınıza olacaktır.

4)Ara Ödeme İmkânlarını Araştırın

Kredi kullandınız ve vadesini belirlediniz. Her ay kredi taksit tutarınızı da düzenli ödüyorsunuz. Elinize bir yerden para geçti ve bir miktarını kredinizi daha hızlı kapatmak için bankaya götürdünüz. Ara ödeme hizmeti sunan bankalara istediğiniz zaman istediğiniz miktarda para yatırabiliyor ve kredinizin faiz oranının düşmesini sağlayabiliyorsunuz. Böylece hem kredinizi daha kısa sürede ödeyebiliyor hem de ödeyeceğiniz faiz tutarını düşürüyorsunuz.

Bazı bankalarda bu imkân olmayabiliyor ve ara ödeme yaptığınızda kredi borcunuzu ödeyeceğiniz zaman kısalsa da faizde herhangi bir indirim olmuyor veya çok az bir miktarda faiz tutarınızı düşürülüyor. Kredi kullanmadan önce bankanıza mutlaka ara ödeme yapılıp yapılmadığını sormalı ve bu konu hakkında detaylı bilgi almalısınız.

Bu maddelere dikkat ederek kredi kullanmanız sizin yararınıza olacaktır. Bankaları iyi araştırmalı ve en uygun faiz oranı ile kredi hizmeti sunan bankayı tercih etmelisiniz. Aynı zamanda kredi vadesini de mümkün olduğunca kısa tutmanız sizin yararınıza olacaktır.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir